Fellendülésre számíthatnak a házhoz szállító éttermek

Mérséklődő gazdasági nyomás és egy giga-alkalmazás erősíti az étel-házhozszállítás piacát

A tavalyi év nagy feketén zárult a vendéglátóipar tekintetében, a gazdasági válság ugyanis a vendégipari egységeket érte el először és őket is érintette a legosabban. Az energiak, majd az alapanyag-árak drasztikus növekedése azt szeretné, hogy a házhoz szállító éttermek egynegyede kény volt lehúzni a rolót. Most azonban fellendülés következhet.
Idén tavasszal végre normalizálódni látszik a vendéglátóipari piac, sőt, az előrejelzések szerint akár minimum fellendülés is várható nyári időszakban. A tavalyi év vége ugyanis számos étterem bezárását hozta magával.

„A 2022 őszén kezdődő gazdasági válság először a vendéglátóipart érintette, hiszen a drasztikusan megnövő energiaárakat ők érezték meg a legjobban. Ehhez érkezett az alapanyagárak növekedése, amit már sok étterem nem bírt el, ezért 20-25 százalékuk volt kénytelen bezárni, hiszen az áraikat olyan sokat kellett volna emelniük, amit a fogyasztói piac már nem bírt volna el. Mindez az étel-házhozszállítás területén van tavaszen érezhető volt” – mondta Veres Dániel szakértő, aki azt is hozzátette, az idei a normalizálódás jegyében telik, sőt, némi fellendülés is várható.

„Mostanra letisztult a piac és akik talpon tudtak maradni, változtattak az étlapon, az áraikon vagy a szolgáltatásaik minőségén. Az elmúlt időszak a stagnálásé volt, de a nyárra egy kis fellendülésre is számítunk. A nyári időszakban az augusztus a legerősebb hónap, idén is ekkor várunk nagyobb forgalmi növekedést” – tette hozzá a Falatozz.hu cégvezetője.

Veres Dániel azt is elmondta, a visszaesés a fogyasztók rendelési szokásain is érezhető volt.

„2022. második félévében a középső ársávba tartozó, árrugalmas ételek rendelése esett a legjobban vissza, míg az olcsóbb, kalóriadúsabb ételek – mint sültkrumpli, a hamburgerek vagy a palacsinta – rendelése megnövekedett, de ugyanez igaz a prémium kategóriás fogásokra is. Ezzel egyidejűleg csökkentette a rendelést a választása is, a kosárérték azonban az infláció miatt nőtt” – fejtette ki a cégvezető.

A Simple színre lépése megoldási a fellendülést

Az étel-házhozszállítási piacon egy erős szereplő színre lépése is sokat lendíthet: a Simple alkalmazás ugyanis beépítette az inapp szolgáltatást május 15-től a Falatozz.hu ételrendelést is. Ezzel több mint 2,7 millió Simple-fiók felhasználóhoz juthatnak el az éttermek kínálatával. A Simple alkalmazásban évente közel egymillió autópálya-matrica-, 6 millió parkolójegy- és 3 milliós közlekedési mobiljegyeladás, valamint 2,5 millió csekkbefizetést regisztrálnak, beszédes, hogy az applikáció a koronavírus- járvány kitörése óta kétszeresére nőtt.

„Nagy örömmel tölt el, hogy a megújult Simple alkalmazásban elérhetővé vált az Ételrendelés, így tovább színesítve az appon belül elérhető teljesértékű szolgáltatások köre. Hiszünk benne, hogy ezzel a lehetőséggel plusz értékajánlatot kínálunk az éttermeknek, hiszen így közel 2,7 millió Simple-fiók felhasználóhoz juthatnak el kínálatukkal, ráadásul mindezt egy letisztult, felhasználóbarát folyamaton keresztül, egyszerűen és gördülékenyen. A folyamatosan bővülő étterem kínálata mellett pedig a felhasználók a régi kedvenceik időről-időre új kínálatai közül is válogathatnak” – számolt be Szabó Gergő, az alkalmazást fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil Kft. marketing és Simple termékfejlesztési vezetője.

Fotók (forrás: Simple.hu)