Indul az autómosás szezonja: Nanotechnológiával hódít az autómosás Ubere

Biztosan jól mossa az autóját? Íme néhány tipp, hogy szép maradjon a járgány

Beköszöntött a jó idő, ezzel pedig indul az autómosás szezonja. Noha egyértelműen, hogy a járgányunk magától nem tisztul meg, nem mindenki szereti az autómosással bíbelődni. Aki azonban mégis otthon esik neki a kocsinak, érdemes néhány dologra ügyelnie, hogy sokáig élvezhesse a tiszta kocsit akkor is, ha épp kegyes az időjárás.

Ki ne emlékezne még arra, amikor egyéb technológia nem lévén a kertben, slaggal esett neki mindenki az autójának? Noha ma is sokan vágnak bele így az autómosásba, nekik is érdemes néhány alapvetően fontos dologra ügyelni a tisztításkor. A nanotechnológia megjelenésével ez a művelet ma már sokkal egyszerűbbé vált és immár élhető opciót jelenthet a társasházi parkolókban való tisztításhoz, ez a technika is csak akkor működik jól, ha néhány alapvető kritériumot betartunk.

„A legfontosabb, hogy akár a vizes, akár a nanotechnológiás módszert alkalmazzuk, legyünk tisztában a különbségekkel és az alapvető szempontokkal. A legalapvetőbb szabály az otthoni autómosásnál, hogy a szivacs vagy mikroszálas kendő, amivel az autóhoz nyúlunk tökéletesen tiszta legyen, csak akkor, ha könnyen megkarcolhatjuk a lakkozást a porszemcsékkel, ez pedig hosszútávon egyre inkább meglátszik az autón. Ha vizes módszerrel tisztítjuk a kocsit, a kendő mindig legyen alaposan kiöblítve. Külső-belső takarításnál kezdjük indig a belsővel, a karosszériához érve pedig haladjunk fölülről lefelé, mindig a tisztább részek irányából a koszosabb részek felé. Napon felforrósodottt tilos mosni bármilyen módszerrel, mert felpuhul a lakkréteg, ilyenkor álljunk árnyékba és várjunk, míg lehűl a jármű. Kevesen tudja, de a mikroszálas kendők mosásakor soha nem használjunk öblítőt, ez ugyanis roncsolhatja a mikroszálakat, ezzel kevesebb koszt távolítanak el és csökken a nedvszívó képességük is. A vizes technológia hátránya, hogy nagyon sötét színű autókon egy idő után kezdd el a vízkőt, ráadásul érdemes utánanézni, mert sok helyen már tiltják is a ház előtti autómosást és bírság járhat érte” – fejtette ki Maróti Árpád szakértő.

Nanotechnológia vagy vizes mosás?

Maróti Árpád szerint a nanotechnológia néhány évvel ezelőtt betörése forradalmasította az autómosást. Ennek a technikának ugyanis számos előnye van a vizes mosással szemben.

„Mindamellett, hogy egy társasházi környezetben sokkal élhetőbb a „spriccelem és törlöm” módszer, a nanotechnológia nagy előnye, hogy a viaszvédelem erősebb, ezért továbbra is tiszta az autónk is. Ezek a szerek tthoni mosáshoz is elérhetőek ma már, ráadásul vizet is spórolunk vele mindamellett, hogy az autónknak is jót teszünk vele” – tette hozzá Maróti Árpád, a Green Clean környezettudatos autómosó alapító tulajdonosa.

Az otthoni autómosással azonban – legyen szó bármilyen technikáról is – kevesen szeretnek bíbelődni. Sokan döntenek ezért úgy, hogy inkább autómosóba viszik a kocsit, ám ebben az esetben is érdemes körültekintően választani.

„Az ügyfeleink visszajelzéseiből azt szűrjük le, hogy egyre jobban felértékelődött a kényelem és az időspórolás. Egyre arra egy akarnak akarnak szakítani, hogy kikeressenek és betérjenek. Nekik jelenthet nagyon jó megoldást a kitelepülős szolgáltatást, amikor vagy házhoz vagy akár az irodaházba megyünk megtisztítani az autót. Nem ritka, hogy egy irodából többen összeállnak és egyszerre hívnak minket. Azt is megfigyeltük, hogy egyre fontosabb az értékmegőrzés, tehát sokan szeretnék hosszú évekig megkímélni az autót, amivel később az eladásnál százezreket is nyerhetnek a makulátlan fényezés miatt. Hamosóba megyünk, érdemes inkább a kézi mosókat választani, mert a nagy, körkefés mosókban jó karccal is gazdagodhat a járművünk” – mondta el Maróti Árpád.

Az autómosás Ubere

Az időpórolásra vágyók nagyszerű megoldást jelenthet az applikációs megoldás, amelyen keresztül nem csak helyszínre lehet rendelni a szolgáltatást, de azt is megmutatja, hol található a legközelebbi nanotechnológiás mosó.

„A Greenline app pontosan az autómosás Ubere, hisz hasonlóan működik. Ennek persze cég van igazán értelme, ha sok helyszínen elérhető a szolgáltatás, a mi pedig egyedülálló az országban abban a tekintetben, hogy immár negyven helyszínen elérhető országszerte. Magyar fanchise-ként ráadásul több európai országban is jelen vagyunk és az elkövetkező fél évben több mint húsz helyszíni Európa-szerte” – tette hozzá a Greenline alapítóját.

A nagy ütemű terjeszkedés annak köszönhető, hogy a nanotechnolódiás mosókat nem kötik bonyolult vízügyi szabályozások, valamint az igazi környezetbarát technológiáról van szó, ami fontos mérföldkő a fenntarthatóság vezető úton.

„Egy hagyományos autómosó 100-150 liter vizet használ el egy autó mosásához, ami ugyanennyi szennyvizet is jelent. A nanotechnológia ezzel szemben lehetővé teszi, hogy egy liternyi folyadékkal lemossunk egy kocsit, továbbá 3-4-szer kevesebb áramot is fogyaszt mindamellett, hogy a felhasznált alapanyagok 99 százalékban lebomlanak” – fejtette ki Maróti Árpád.